www.stellingverhalen.nl

Project: Leven op de Stelling, forten van toe en nu

 

Verhalenproject en -boek west en zuidwestfront van de Stelling van Amsterdam

Het doel van dit project is het verzamelen en doorgeven van persoonlijke verhalen over het leven op en rond de Stelling van Amsterdam. De verhalen vertellen hoe de Stelling in zijn omgeving heeft gefunctioneerd en in de toekomst wil functioneren.

 

Om voldoende ruimte te kunnen geven aan de persoonlijke beleving en in te kunnen gaan op de relatie tussen de Stelling en haar omgeving wordt ingezoomd op een deel van de Stelling: de forten rond het Noordzeekanaal en de sector Sloten. Concreet hebben we het over de forten: Zuidwijkermeer – Velsen – IJmuiden – Benoorden Spaarndam – Bezuiden Spaarndam – Penningsveer – Liebrug – Aan de Liede – Vijfhuizen – Hoofdorp – Aalsmeer – Kudelstaart.

 

Legeroefeningen rond de Stelling 1912 veldtelefoon in actie in een tent naast de vervoerwagenHet verzamelen van de verhalen gebeurt door persoonlijke gesprekken met vrijwilligers, gebruikers, ondernemers en omwonenden van de forten en andere onderdelen van de Stelling. Het doorgeven van de verhalen gebeurt tijdens speciale bijeenkomsten met verhalenvertellers, kunstenaars en toneelspelers.

 

De activiteiten worden zoveel mogelijk uitgevoerd samen met de bij de Stelling en de forten betrokken partijen zoals Linie Breed Ondernemen, vrijwilligers en beheerders van de forten, historische verenigingen en dorpsverenigingen, Provincie Noord-Holland, Cultuur Compagnie, gemeenten, Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, Stichting MEGA en het Instituut voor Militaire Geschiedenis.

 

Weblog: Meer stadsverhalen op www.stadsverhalen.blogspot.nl

 

Beleef en Ontdek Oud-IJmuiden

 

Op 13 augustus is het boek Beleef Oud-IJmuiden, verhalen uit de oude visserswijk, gepresenteerd. In het boek staan interviews opgenomen met Oud-IJmuidenaren over hun leven en werk in de voormalige visserswijk. Een deel van de verhalen verscheen eerder in de IJmuider Courant. Voor meer informatie over het project Beleef Oud-IJmuiden (storytelling gericht op communitybuilding), kijk op www.beleefoudijmuiden.nl.

 

Met het fotomateriaal hebben we ook een wandeling langs het cultureel en industrieel erfgoed in Oud-IJmuiden opgesteld. Langs 25 stoere borden loopt een 5,5 kilometer lange wandeling langs bijzondere en verdwenen plekken in de wijk. U beleeft het verleden van een wijk die in 1876 met het openstellen van het Noordzeekanaal is ontstaan en gegroeid is door de opbloei van de visserij. Oorlog en kaalslag vielen de wijk in de jaren 40 en 50 ten deel. Daarna werd het deels een bedrijventerrein en sinds een aantal jaren bloeit de wijk weer op als dynamische woonplaats.

 

Beleef Oud-IJmuiden in NAW: over storytelling en communitybuilding

 

 

 

Mijn verhaal 'Telemachos' is tot winnaar verkozen bij de James Joyce wedstrijd van City2Cities

 

Leopold Bloom wordt wakker...en dan?

Aan het slot van James Joyce’ beroemde roman Ulysses gaat hoofdpersoon Leopold Bloom naar bed na een dag vol omzwervingen door de stad Dublin. Zijn vrouw Molly ligt naast hem wakker. In het laatste hoofdstuk lezen we haar gedachtestroom in zinnen die soms pagina’s doorlopen zonder interpunctie. City2Cities dat dit jaar Dublin en Boedapest als themastad heeft, daagt alle schrijvers van Nederland uit een vervolg te schrijven op dit hoofdstuk van Ulysses. Leopold wordt de volgende ochtend wakker… en dan? Hoe denkt hij terug op de vorige dag, zijn leven met Molly en wat brengt hem de nieuwe dag?

 

Lees onder 'korte verhalen' mijn winnende vervolg waarin Leopold een subtiele liefdesverklaring aan de slapende Molly uit.

 

Levensverhalen: cursussen, begeleiding en vrijwilligerswerk voor dementerenden

 

Mijn eerste cursussen levensverhalen schrijven zijn een succes. De cursisten in Velserbroek geven ieder hun eigen invulling aan hun levensverhaal. In het ene geval worden lossen flarden en verhalen geschreven, misschien uiteindelijk bedoeld voor kinderen en kleinkinderen. In het andere geval moeten de inspanningen leiden tot een heus boek dat op de markt wordt gebracht. We discussieren over schrijftechnieken en de schrijfstijl gaat met sprongen vooruit. Ook inspireren de cursisten elkaar met hun verhalen en ideeën. De onderwerpen variëren van luchtig - het eerste vriendinnetje, voetballen op straat en een verliefde eerste zoen - tot zwaar. Twijfels, miskramen, ziekte en dood worden als onderwerpen niet gemeden en daar is tijd en ruimte voor.

 

Ook weten mensen mij te vinden voor het schrijven van hun levensverhaal. Soms coach ik het schrijfproces en soms gaan we uiteindelijk over tot interviewen en het door mij laten schrijven van het verhaal. Niet altijd gaat het om een ouder iemand die terugblikt op zijn of haar hele leven. Er zijn ook mensen die willen praten en schrijven over een specifiek deel van hun leven zoals een ziekteperiode, een scheiding of zelfs het verblijf in een oorlogskamp.

 

Volgende week ga ik beginnen met het schrijven van levensverhalen van dementerende ouderen. Voor mij een bijzondere doelgroep. Hoe krijg ik verhalen los van mensen die veel vergeten zijn of er moeilijk over kunnen praten? Terwijl het zo belangrijk is om deze verhalen te onthouden. Het stimuleert namelijk hun herinneringen, biedt aanknopingspunten voor gesprekken met familie en hulpverleners en voor de wensen van de dementerenden over activiteiten die ze nog kunnen doen en de zorg die ze graag willen hebben. Uiteraard zijn de verhalen vertrouwelijk. Een volgende keer zal ik vertellen hoe het mij vergaat. 

Laat je reactie achter

Agnes
Fri, 26 Oct 2012 09:01:21 +0200

Vakantie!
Een half jaar geleden had ik het niet verwacht. Mijn ouders zijn twee weken weg geweest naar een nicht in Duitsland. Ze zijn gehaald en gebracht, de rollators konden mee en verder zijn ze flink in de watten gelegd. Mijn vader - die volgens de fysiotherapeut een kruissnelhuid van 2,5 km. uur heeft, had bij het wandelen last van kortademigheid als het te hard waaide. Als hij het rustig aan deed, ging het goed en kon hij genieten van de prachtige herfstkleuren.
Ook mijn moeder was, ondans al haar pijnen en ongemakken, erg blij om er weer eens uit te zijn. Dat was meer dan een jaar geleden, concludeerde ze. Het wandelen ging moeizaam en ze was doodop toen ze weer thuis kwam, maar dat had ze er graag voor over.
En eerlijk gezegd, voor mij was het ook lekker. Twee weken de zorg uit handen geven, beetje meer tijd voor je zelf en niet dagelijks met je gedachten bij hen zijn.
Agnes
Wed, 08 Aug 2012 11:15:45 +0200

Overhandiging boek aan de chirurg
Op 16 augustus hebben mijn vader en ik een exemplaar van \"Een bijzondere jongen\" aan de behandelend chirurg, dr. Wim Stooker van het OLVG overhandigd. Het was een bijzondere ontmoeting, waartoe dr. Stooker van harte bereid was. Daarna hebben we een rondje gemaakt langs de IC en de hartbewaking. Veel verpleegkundigen (her-)kenden mijn vader nog en vonden het leuk om het nu in levende lijve te zien. Ook mijn vader vond het interessant om daar rond te kijken, maar wist er echt niks meer van.
Agnes
Wed, 08 Aug 2012 11:14:16 +0200

Overhandiging boek aan de chirurg
Op 16 augustus hebben mijn vader en ik een exemplaar van \"Een bijzondere jongen\" aan de behandelend chirurg, dr. Wim Stooker van het OLVG overhandigd. Het was een bijzondere ontmoeting, waartoe dr. Stooker van harte bereid was. Daarna hebben we een rondje gemaakt langs de IC en de hartbewaking. Veel verpleegkundigen (her-)kenden mijn vader nog en vonden het leuk om het nu in levende lijve te zien. Ook mijn vader vond het interessant om daar rond te kijken, maar wist er echt niks meer van.
Marga Weijens
Mon, 16 Jul 2012 19:33:01 +0200

Lieve Agnes,
Met heel veel belangstelling en in een sneltreinvaart heb ik je boek over mijn oom Jan, je vader, gelezen. Wat heeft hij ontzettend veel moeten doorstaan in het ziekenhuis en de periode erna. En natuurlijk alle lof voor jou met Martijn aan je zijde, je zorgt en regelt veel voor je ouders met alle liefde en geduld tijdens deze moeilijke periode die nu al zo lang duurt. Zoals jij je ouders beschrijft ken ik ze ook en getuigt van eerlijkheid. Je maakt het niet mooier dan het is. Erg knap van je, want het zal niet altijd makkelijk geweest zijn om dit allemaal op te schrijven, wetende dat iedereen dit kan lezen. Leuk dat ik er ook in voorkom !
Ga vooral door met schrijven, ik heb ervan genoten en was vaak ontroerd door wat jullie hebben meegemaakt.
Dikke kus en groetjes,
Marga, je nicht
Agnes
Thu, 12 Jul 2012 12:14:59 +0200

Update ouders

De eerste mensen hebben mijn boek gelezen, het wordt dus tijd om te schrijven over hoe het gaat met mijn vader en ook met mijn moeder. Mijn vader is een heel eind opgeknapt, waarschijnlijk nog niet helemaal de oude en zal dat op zijn leeftijd misschien niet meer worden. Zijn pacemaker kan niet 100% goed afgesteld worden omdat er dan eigenlijk nog een verbinding bij zou moeten en dat betekent opnieuw een kleine operatie. Zonder dat kan hij met zijn rollator een kilometer of drie lopen en daarmee weer boodschapjes doen, zelf naar de fysiotherapeut en naar de koersbal. Zo komt hij in ieder geval weer buiten en onder de mensen. Zijn korte termijn geheugen is niet goed, hij is vergeetachtig en traag in zijn reactie. We zullen het ermee moeten doen, denk ik.
Mijn moeder is door alle inspanningen behoorlijk ingestort, wat allerlei lichamelijke klachten heeft verergerd of veroorzaakt: een beschadiging aan haar oog waardoor ze slechter ziet, heel veel pijn in armen, nek en schouders, onduidelijke klachten in de buurt van nieren en blaas en vooral veel somberheid. Ze ziet het allemaal niet meer zo zitten, wil alles toch zoveel mogelijk zelf regelen en doen en is zeer geirriteerd dat ze daarbij niet 100% op mijn vader kan rekenen. Ze maakt het zich kortom vooral voor zichzelf erg moeilijk.
Het rommelt samen nog een klein beetje, maar er is weinig voor nodig om het stel uit hun evenwicht te brengen en een penibele situatie te veroorzaken. In mijn eentje ben ik niet voldoende in staat grip te krijgen op deze situatie en het lukt natuurlijk ook niet echt om dat naast me neer te leggen.
Het is niet allemaal kommer en kwel. Mijn vader geniet in ieder geval van de kleine dingetjes in zijn leven en ik pak ook voldoende dingen in het dagelijks leven weer normaal op. It is what it is.
Agnes de Boer
Tue, 22 May 2012 22:10:47 +0200

Het boek is beschikbaar. Morgen verstuur ik de reeds bestelde exemplaren. Op de pagina \'bestellen\' leest hoe hoe u een boek kunt kopen en daarmee de Nederlandse Hartstichting kunt kopen.
Agnes
Fri, 11 May 2012 16:51:58 +0200

De eerste bestellingen komen binnen! Het boek is vandaag naar de drukker gestuurd. Dus ik hoop jullie binnenkort blij te kunnen maken.
Agnes
Jolanda Bruins
Tue, 08 May 2012 11:55:34 +0200

Hoi Agnes,

wat een goede website en mooie foto\'s.
Je verhalen lezen ook lekker weg. Ik verheug me nu al op je boek.
Bij deze wil ik in ieder geval De bijzondere jongen bestellen.

Groet Jolanda
Agnes
Mon, 07 May 2012 13:26:32 +0200

Dank voor al jullie mooie reacties.
Nog voordat jullie het boek gelezen hebben: mijn vader gaat ieder dag vooruit. Hij is nog niet de oude, maar doet wel alweer met zijn rollator boodschapjes in Purmerend. Mijn moeder is een ander verhaal, haar somberheid speelt haar ernstig parten en daarmee ook haar omgeving.
Bart Rosendal
Fri, 04 May 2012 21:54:13 +0200

Hoi Agnes hele mooie website heb je ,en daar ga ik je binnekort nog meer mee complimenteren .
tot gauw
Jaap
Thu, 03 May 2012 11:02:14 +0200

Een originele site van een markante vrouw. Sterkte voor en met je bijzondere jongen!
Petra de Munnik
Thu, 03 May 2012 10:26:00 +0200

Mooie website en prachtige foto\'s!
van Caroline
Wed, 02 May 2012 13:47:11 +0200

Ha Agnes,
Een vliegende start, al veel moois te zien, leuk.
Binnenkort een echt boek. Van harte! eh ...
Veel plezier verder met schrijven en verbeelden.
Twitter Facebook LinkedIn Mail mij
Nieuws
Stellingverhalen
2016-06-09 07:58:42

De Stelling van Amsterdam is 20 jaar Unesco Werelderfgoed. In dat kader organiseer ik het verhalenproject Leven op de Stelling, forten van toen en nu, met een festival in fort benoorden Spaarndam op 22 wen 23 oktober en natuurlijk een boek met alle verhalen en veel fotos.
Boek Beleef Oud-IJmuiden
2015-09-23 08:15:51

Het eerste exemplaar van het boek Beleef Oud-IJmuiden, Verhalen uit de oude visserswijk, is overhandigd aan Conny Braam. In het boek staan veertig levensverhalen, boeiende anekdotes en veel oude fotos. Kijk op de pagina Boeken hoe u het boek kunt kopen.
Beleef Oud-IJmuiden in NAW
2015-04-21 21:39:46

Beleef Oud-IJmuiden: leidt storytelling tot communitybuilding. Deze vraag wordt beantwoord in het vaktijdschrift NAW door bewoners en bedrijven uit de buurt, de projectleider van de bouwer en de initiatiefneemsters van Beleef Oud-IJmuiden.